E-Bike kopen voor je kind

Elektrische fiets kopen voor je kind, hier moet je op letten

Elektrische fiets kopen voor je kind, hier moet je op letten

Elektrische fiets kopen voor je kind. Je ziet het steeds vaker, kinderen van 12 en 13 jaar maar soms ook nog jonger op elektrische fietsen. Waar kinderen ‘’vroeger’’ vaker de bus namen verplaatsen ze zich nu vaak op een elektrische fiets. Zo kun je veel grotere afstanden af leggen.

De ene ouder vind het super gek om een kind in de brugklas een E-Bike te geven en de ander vind het de normaalste zaak van de wereld. Echter blijft het feit dat een groot gedeelte van de scholieren tegenwoordig gebruik maakt van een elektrische fiets. Veel kinderen geven ook aan graag een E-Bike te willen zodat ze klasgenootjes kunnen bij houden.

Ben je van plan om een elektrische fiets te kopen voor je kind? Wij gaan je in dit artikel vertellen waar je op moet letten.

Stevigheid

Middelbare scholieren zijn vaak niet heel erg voorzichtig. Daarnaast staan de fietsen vaak in een fietsenstalling waar ook wel eens wat gebeurd. Daarom is het van belang om te kiezen voor een stevige fiets. Bijvoorbeeld een transportfiets.

Brede banden

Ieder kind zegt dit niet te doen, toch gebeurd het heel vaak. De stoepen op en af fietsen. Dit is funest voor de wielen van je fiets. Als je een fiets kiest met dikkere banden heeft de velg vaak minder te verduren.

Actieradius

Zorg dat je kiest voor een accu met genoeg capaciteit om naar school te fietsen en weer naar huis. Houd er rekening mee dat een accu elk jaar minder word. Als je kind iedere dag 40 kilometer moet fietsen is het dus goed om een grotere accu te nemen. Als de accu 40 kilometer mee gaat als hij nieuw is zal hij dit na enige tijd niet meer halen. Koop dus niet een fiets met een te kleine accu.

Prijs

De prijs is natuurlijk ook een belangrijke factor. De meeste ouders kopen liever geen fietsen van een paar duizend euro voor een kind. Echter is het ook niet altijd goed om voor de allergoedkoopste fiets te gaan. Zeker als je kind in het verleden heeft bewezen niet heel voorzichtig te zijn is het goed om te kiezen voor het stevigste model wat nog wel betaalbaar is. Veel transportfietsen hebben een voorwiel motor en zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 1500 euro. Vaak is het beter om iets meer uit te geven voor een stevige fiets dan voor de allergoedkoopste te kiezen.

Uitneembare accu

In de toekomst komt er gegarandeerd een mogelijkheid om fietsen op te laden op school in de fietsenstalling. Echter is dat nu nog niet het geval. Als de accu uitneembaar is kunnen kinderen deze mee naar binnen nemen om deze op te laden. In principe kies je voor een fiets met genoeg actieradius om heen en terug te fietsen maar het komt vast en zeker wel eens voor dat je kind vergeet de accu op te laden.

Verzekering

Zorg er ook voor dat je fiets goed verzekerd is. School gaande kinderen zullen de fiets vaker parkeren op risicovolle plekken dan jij zelf. Ook zie je dat scholieren een fiets in de stad vaak niet in een bewaakte stalling zetten maar midden in de binnenstad. Laat staan als ze wat ouder worden en gaan stappen bijvoorbeeld. Een fiets verzekering kost je tussen de 25 en 75 euro per jaar. 2 tot 6 euro per maand dus. Omdat het risico bij jongeren een stuk groter is is dit dus zeker een aanrader.

Regels kinderen en elektrische fietsen

Er zijn geen regels met betrekking tot kinderen en elektrische fietsen. Voor een normale elektrische fiets hoeft een kind dus ook geen rijbewijs te halen. Ook hoeft je kind geen helm te dragen of iets dergelijks. Uiteraard dient je kind zich wel te houden aan alle normale verkeersregels voor fietsers.

Voor een Speed Pedelec (45 kilometer per uur) gelden wel andere regels. Deze regels lees je hier: Regels Speed Pedelec

5 geschikte elektrische school fietsen

Hieronder geven wij 5 voorbeelden (in willekeurige volgorde) van fietsen die geschikt kunnen zijn voor je schoolgaande kind. Deze fietsen zijn allemaal bovengemiddeld stevig en dragen een relatief vriendelijk prijskaartje. Vergelijk natuurlijk altijd of dit ook in jouw geval een geschikte keuze is.

Stella stevige transport fiets

Stella Dolce / Forte

Stella heeft een stevige transportfiets voor zowel heren als dames. Deze fiets is voorzien van brede banden, een voordrager en achterdrager wat ideaal is voor schooltassen en goede remmen. 

Meer info / prijzen: Stella

Vandijck aphrodite voor je kind

VanDijck Aphrodite

De VanDijck Aphrodite is in leuke kleuren verkrijgbaar. De fiets is scherp geprijsd en super stevig. Ook kun je voor verschillende accu’s kiezen. Deze komt dus ook in aanmerking als je kind een grotere afstand moet afleggen.

Meer info / prijzen: VanDijck

Avalon elektrische fiets

Avalon E-Cargo

De E-Cargo is wederom een stevige transportfiets. Dit is 1 van de goedkopere fietsen in deze lijst. De E-Cargo is een simpele fiets afgemonteerd met goede kwaliteit onderdelen.

Meer info / prijzen: E-Cargo

Cortina E-u1 school fiets

Cortina E-U1

Ook de Cortina fietsen staan bekend als erg geschikt voor scholieren. Cortina heeft diverse modellen welke in aanmerking komen maar de E-U1 is bij uitstek geschikt.

Meer info / prijzen: Cortina

Super stevige Azor E-Bike

Azor

Heeft jou kind een super sterke fiets nodig? En wil je dat die fiets er ook nog leuk uit ziet? Wellicht is een Azor fiets dan geschikt. Dit is wel de duurste optie uit de lijst maar zeker voor zwaar gebruikt super geschikt. Je kunt de fiets ook nog helemaal zelf samen stellen.

Meer info / prijzen: Azor

Heb je nog vragen of opmerkingen over elektrische fiets kopen voor je kind? Reageer dan gerust even onder dit artikel.

1 gedachte over “Elektrische fiets kopen voor je kind, hier moet je op letten”

  1. Een kind gaat echt niet veertig kilometer naar school fietsen. Ook niet op een e-bike. Bij 25 kilometer houdt het wel op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *