E-Bike opvoeren

E-Bike opvoeren

E-Bike opvoeren

Elektrische fiets opvoeren. Veel mensen die al langer op een elektrische fiets fietsen hebben dit gevoel wel eens, zou hij niet iets harder kunnen? Je raakt snel gewend aan de standaard snelheden tussen de 25 en de 28 kilometer per uur.

Begrenzer

Eigenlijk alle elektrische fietsen zijn begrenst. Dit wil zeggen dat de fiets eigenlijk ondersteunt tot bijvoorbeeld 30 of 35 kilometer per uur. Er zit een begrenzer op die ervoor zorgt dat de fiets legaal de weg op mag in Nederland. Wanneer een fiets harder gaat dan 25 kilometer per uur is het een speed pedelec en moet deze verzekerd worden. Ook moet je dan een helm gaan dragen.

Is een E-Bike opvoeren aan te raden?

Het is natuurlijk heerlijk dat sneller kunt fietsen op je huidige fiets. Er zijn echter wel een paar dingen om rekening mee te houden. 

Je fiets is er niet voor gebouwd.

Wanneer je sneller fietst komen er meer krachten op de verschillende onderdelen te staan. Dit zorgt voor meer slijtage maar kan zelfs ongelukken en defecten veroorzaken.

Garantie

Vaak kunnen fabrikanten zien of een fiets opgevoerd is of zelfs dat hij opgevoerd is geweest. Je geeft hiermee de fabrikant een reden om geen garantie meer te geven op je fiets. Als na het opvoeren de fiets niet of minder werkt kan dit als reden gegeven worden.

Het is illegaal

Het mag natuurlijk niet. Dit kan ervoor zorgen dat je aangehouden word. Wat er precies gebeurd na aanhouding is nog wat onduidelijk maar er is geen discussie over mogelijk: je elektrische fiets opvoeren is illegaal.

Speed pedelec vs opgevoerde E-Bike

Maar er zijn toch ook fietsen die zo hard rijden? Ja, dat klopt. Maar dit is vaak wel een ander type fiets. Als je een normale fiets naast een speed pedelec zet zul je direct bepaalde verschillen zien. Zo heeft een speed pedelec bijvoorbeeld aangepaste remmen en bredere speciale banden etc. Een opgevoerde elektrische fiets is dus niet direct hetzelfde als een speed pedelec.

Lees hier alles over de Speed Pedelec.

E-Bike opvoeren

Wil je ondanks dat het geen aanrader is je elektrische fiets opvoeren? Prima! We leggen hieronder uit hoe je snel en gemakkelijk een stuk sneller kunt fietsen op een fiets met Bosch of Bafang systeem. Dit is overigens wel op eigen risico. We willen dit nogmaals expliciet afraden. 

Wat kost E-Bike opvoeren?

In sommige gevallen kun je een begrenzer anders instellen. Dan kost het je dus helemaal niets! Een zogenaamde Speedchip vervangen kost je wel wat (hieronder verder toegelicht). De Speedchip zelf kost je ongeveer 150 euro. Als je hem zelf monteert blijft het daarbij. Als je het laat doen door de fietsenmaker (mits deze het wil doen) komt er arbeidsloon bij.

Bafang middenmotor begrenzer instellen

Bij een fiets met bafang middenmotor kun je er relatief eenvoudig voor zorgen dat je een stuk meer ondersteuning krijgt. Je kunt de eerder genoemde begrenzer anders instellen. 

Druk de + en – knop voor de ondersteuning tegelijk in. Houd deze even ingedrukt. Nu kom je in een menu waar je verschillende instellingen kunt zien en wijzigen. 

Druk nu kort op de aan/uit knop. Je ziet nu verschillende instellingen verschijnen. Druk een paar keer op het knopje totdat je een getal in beeld ziet tussen de 25 en 28 km. Dit getal kun je met de + en – knop veranderen. Meestal tot 50 kilometer per uur. Als je deze instelt op bijvoorbeeld 45 kilometer per uur gaat de fiets door met ondersteunen boven de 25 kilometer per uur.

Bosch E-Bike opvoeren

Het opvoeren van een fiets met Bosch motor is iets lastiger. Hier heb je een zogenaamde speed chip voor nodig. Deze speed chip monteren is prima te doen als je een beetje technische kennis hebt. Je moet wel een aantal onderdelen demonteren maar dit is voor iemand met een beetje klus ervaring geen probleem.

E-Bike opvoeren

Conclusie

Als je harder wil fietsen kun je beter gaan voor een speed pedelec. Deze is gebouwd voor hogere snelheden. Opvoeren is prima zelf te doen maar niet legaal.

10 reacties op “E-Bike opvoeren”

 1. Helaas werkt het ontgrendelen van m’n 2020 fiets van Amslod (bafang) niet.
  Of doe ik iets verkeerd, zie ik iets over het hoofd?

   1. Al ontdekt hoe het voor elkaar te krijgen, een reactie gehad ? Ben nml benieuwd, wil dit zeker proberen wanneer ik mijn fiets met Bafang middenmotor heb.

    1. Iemand al een idee om dat aan te passen ?
     Ik heb namelijk ook een fiets van 2020. Kan met de kilometer ook niks doen. Knippert niet zoals in de YouTube filmpjes.

     1. Je moet gewoon het menu in. Op gegeven moment kun je een “pincode” intypen. Type 0512 in. Daarachter kun je de wielmaat en de max ondersteuningssnelheid invoeren. Bij mijn Brinkers fiets kan je een waarde kiezen tussen 12 en 60.

 2. “Je fiets is er niet voor gebouwd.”
  Dat valt nog te bezien. Dezelfde fiets mag in bijv. de USA 32 km/u. Dan is de fiets er dus wel tegen bestand, maar is het door lokale regels niet toegestaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *