De beste middenmotor

Beste middenmotor elektrische fiets

Beste middenmotor elektrische fiets

Wie een elektrische fiets koopt komt bijna direct voor de eerste keuze te staan. Wil je een fiets met een voorwielmotor of toch liever met een middenmotor?

De voordelen van een middenmotor zijn dat het goed is voor de gewichtsverdeling. Daarnaast geeft het een natuurlijke trapondersteuning. Ook heeft een middenmotor een krachtsensor waardoor de fiets automatisch meer gaat ondersteunen als je bijvoorbeeld een heuvel op moet fietsen. Dit word door veel gebruikers als erg prettig ervaren. Een middenmotor is vaak ook een stukje krachtiger dan een fiets met voorwielmotor. Zo leveren de meeste voorwielmotoren een vermogen van zo’n 40NM en een Bafang middenmotor al 80NM. 

In dit artikel gaan we je uitleggen wat de verschillen zijn tussen middenmotor systemen en wat volgens ons de beste keuze is en waarom dit de beste keuze is. Dit zijn de motoren die we in dit artikel behandelen:

 • Bosch
 • Bafang
 • Shimano Steps
 • Brose
 • Panasonic

We beoordelen alle motoren op betrouwbaarheid, rijervaring en prijs. We geven alle motoren een score van 1 tot 5 op bovenstaande punten.

Bosch middenmotor

Bosch

Betrouwbaarheid *****
Rijervaring ****
Prijs ***

Bosch levert een hele serie motoren. Voor alle verschillende doeleinden is er wel een motor te vinden. Of je nou een speed pedelec, een elektrische mountainbike, bakfiets of simpele stadsfiets koopt, alles is te krijgen met Bosch. Echter werkt het merk wel alleen met de betere en grotere fietsfabrikanten.

Bosch motoren maar ook andere onderdelen zoals accu’s en displays zijn enorm betrouwbaar. Alle componenten werken goed samen en zijn van goede kwaliteit.

De rij ervaring is uitstekend. Bosch motoren voelen natuurlijk aan. Wel voel je de ondersteuning soms iets meer dan bij andere merken.

De prijs is het enige puntje waar we wel wat op aan te merken hebben. Er zijn zeker betaalbare fietsen met Bosch te krijgen maar deze hebben dan wel vaak een wat kleinere accu. Ook hebben Bosch motoren minder koppel dan sommige andere merken.

Bafang middenmotor

Bafang

Betrouwbaarheid ****
Rijervaring ****
Prijs *****

Bafang is op dit moment de marktleider in voorwielmotoren en ook met middenmotoren doen ze aardig mee. Veel betaalbare merken maken gebruik van de Bafang middenmotor. Deze is super krachtig. Het instapmodel heeft al een koppel van 80Nm wat bijna het dubbele is van het instapmodel van Bosch.

De middenmotoren lopen mooi soepel, stil en zijn erg betrouwbaar. Daarnaast is de prijs ook nog perfect. Je krijgt voor iets minder geld wat betere prestaties. De prijs kwaliteit verhouding van Bafang producten is dus perfect.

Shimano middenmotor

Shimano Steps

Betrouwbaarheid *
Rijervaring ***
Prijs **

Met Shimano motoren zijn in het verleden enorm veel problemen geweest. Veel fietsenwinkels en fabrikanten maken liever geen gebruik van dit systeem in verband met de betrouwbaarheid. 

De rijervaring is hartstikke goed. De motoren lopen soepel. In verschillende E-Bike tests zien we fietsen met dit systeem ook niet enorm goed scoren. Ook maakt deze motor relatief veel geluid.

De prijs is over het algemeen ook iets hoger dan bijvoorbeeld Bafang of Bosch. Wij zouden deze motor niet adviseren. Voornamelijk omwille van de betrouwbaarheid. Mocht je fiets er wel mee ophouden dan krijg je vrijwel zeker een nieuwe motor. Alleen je fiets laten ombouwen is ook vervelend en als dit buiten de garantie periode gebeurd sta je met lege handen.

Brose ervaringen

Brose

Betrouwbaarheid  **
Rijervaring *****
Prijs **

Brose motoren komen vooralsnog iets minder voor. Wel is dit wellicht een heel goed alternatief. De Brose motoren werken intern door middel van een riem. Andere middenmotoren werken met kunststof tandwielen. Dit zorgt ervoor dat de Brose motor de meest stille van dit lijstje is. 

Deze motor heeft een koppel van maar liefst 90Nm. Dit merk je als je in de bergen gaat fietsen. De motor is enorm sterk.

Op dit moment komt Brose veel voor in combinatie met een derailleur systeem of duurdere versnellingsnaven. Het vermoeden is dat ‘’normale’’ versnellingsnaven van bijvoorbeeld Shimano de kracht van deze motor niet goed aan kunnen.

De Brose motor is momenteel niet de meest betrouwbare. Omdat dit nog minder voorkomt zijn er nog wat kinderziektes. Wellicht is Brose over een aantal jaar wel de beste keuze maar op dit moment nog niet.

Panasonic ervaringen

Panasonic

Betrouwbaarheid  ****
Rijervaring ****
Prijs *

Panasonic word veel gebruikt door het premium merk Flyer. We hebben eerder al een Flyer review geschreven. Het comfort van deze motoren is uitstekend. Ook zijn de prestaties prima met een koppel van 80Nm.

Fietsen met een Panasonic systeem zijn wel een stuk duurder. Of dit hem echt in de motor zit of in de rest van de fiets is wat lastig te achterhalen. De motoren worden namelijk niet door heel veel merken gebruikt.

Conclusie

Wij zouden zelf altijd adviseren om een fiets met Bosch of Bafang aan te schaffen als je op zoek bent naar een fiets met middenmotor. Deze systemen hebben een uitstekende prijs kwaliteit verhouding en zijn betrouwbaar en praktisch storingsvrij. Er kan altijd iets gebeuren maar er zijn geen structurele problemen met deze motoren.

Brose is wellicht in de toekomst een heel goed alternatief voor bovengenoemde merken. Op het moment is dit nog niet het geval door de vele kinderziektes. Het rijcomfort is uitstekend maar de betrouwbaarheid vooralsnog niet.

De beste middenmotor

Uiteraard is het ook deels een kwestie van smaak. Als wij de factoren betrouwbaarheid, rijcomfort en prijs meenemen komen wij uit op onderstaand lijstje. Wat ons betreft winnen Bosch en Bafang deze strijd met een flinke voorsprong.

 1. Bosch
 2. Bafang
 3. Brose
 4. Panasonic
 5. Shimano

Heb je zelf ervaringen met deze of andere middenmotoren? Laat het even weten onder dit artikel!

3 reacties op “Beste middenmotor elektrische fiets”

 1. Pingback: Ervaringen Huyser E-Bike - Elektrische fiets reviews - E-Bike Bond

 2. Pingback: Remsystemen E-Bike - Welke remmen zijn het beste? - E-Bike Bond

 3. Haegeman Christine

  In juni 2020 een Speed pedelec Specialized (5000€) aangeschaft met Brose motor. De 2de fietstocht stond ik al met motor error aan de kant.Daarna nog verschillende keren gebeurd. Fiets reeds tiental keren terug bij de retailer geweest na veel motor errors, batterij valt ook uit.In september 2020 nieuwe motor gekregen, daarna weer zelfde probleem! Nu is fiets reeds 5 weken naar de retailer en de fabriek terug voor herstelling???? Zou nooit meer fiets aankopen met een Brose motor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *