E-Bikes voor zware mensen

E-bikes voor zware mensen

Help, ik ben wat zwaarder. Bestaan er e-bikes voor zware mensen en zo ja: welke past dan het beste bij mij? In dit artikel gaan we je uitleggen waar je rekening mee moet houden als je wat zwaarder bent en graag een elektrische fiets wil aanschaffen.

Weeg je meer dan 100 kilo? Dan is het vaak verstandig om te kiezen voor een degelijke fiets. Hiermee vallen de meeste goedkopere fietsen dus af. Je hebt geen speciale fiets nodig maar het is verstandig om een stevig model te kiezen.

Weeg je meer dan 125 kilo? Dan zul je vaak een speciale fiets moeten hebben. Onder aan dit artikel kun je een aantal suggesties vinden van e-bikes voor zware mensen.

Veel mensen letten op een wat dikker frame en associëren dit met stevigheid. In de praktijk is een dun omafiets frame ook al sterk genoeg. Het is dus belangrijk om met andere onderdelen rekening te houden.

Velgen

Velgen zijn het allerbelangrijkste. Deze krijgen het meeste te verduren. Je fiets moet dus stevige wielen hebben. Vaak zijn stevige velgen wat breder. Let hier dus altijd op bij de aanschaf van een fiets. Ook moet de velg dubbelwandig zijn. Als je dit niet direct kunt zien kun je dit vragen in de fietsenwinkel.

De meeste velgen zijn aluminium. Dit zegt niets over de stevigheid. Aluminium velgen kunnen enorm sterk zijn.

Kies bij voorkeur voor een gebutste velg. Deze hebben een extra versteviging rondom de spaak nippel zoals hieronder te zien is. Een gebutste velg voorkomt dat de spaaknippel door de velg heen trekt.

Smalle velg

Smalle velg

Bredere velg

Bredere velg

Gebutste velg

Gebutste velg

Banden

Kies bij voorkeur voor wat bredere banden. Deze beschermen de velg en zorgen voor wat meer vering. Dit is comfortabel en ook beter voor de velg. Bredere bandenmaten zijn 28×1.75 of 28×2.00.

Zadel 

Zoek een fiets uit met een juiste zadelpen constructie. Een ouderwetse zadelstop is niet zo sterk als de nieuwere constructies.

Hieronder een voorbeeld van een goede stevige zadelpen constructie.

Stevige zadelpen E-Bikes voor zware mensen
Stevige zadelpen constructie

Motor

Kies bij voorkeur voor een middenmotor. Deze zijn krachtiger en kunnen beter tegen zware belasting. Voorwiel motoren kunnen nog wel eens slijten als ze zwaarder gebruikt worden.

Een fiets met bijvoorbeeld een Bafang M400 of M420 motor is krachtiger en beter bestand tegen zware belasting.

Remmen

Goede remmen zijn ook een aanrader. Kies bij voorkeur voor hydraulische remmen. Deze werken op oliedruk en zijn enorm krachtig.

Onderhoud

Zorg dat je de fiets goed laat onderhouden en breng deze regelmatig naar de fietsenwinkel voor een onderhoudsbeurt. De fietsenmaker controleert de spaak spanning en zorgt dat alles goed vast zit. Dit voorkomt de meeste problemen.

125+ kilo

Ben je zwaarder dan 125 kilo? Dan zul je moeten kiezen voor een fiets die specifiek geschikt is voor zware mensen. Zo maken onder andere de fietsmerken Victoria, Kalkhoff en Azor e-bikes die geschikt zijn voor zware mensen.

Kalkhoff E-Bike geschikt voor zware mensen
Kalkhoff E-Bike geschikt tot 170 kg

Veelgestelde vragen

Hoeveel gewicht kan een e-bike dragen?

De meeste elektrische fietsen kunnen tot 100 kilo prima dragen. Vanaf 100 kilo zul je op zoek moeten naar een stevige elektrische fiets. Boven de 125 kilo heb je een speciale fiets nodig die aangepast is voor hogere gewichten.

Welke fietsen zijn geschikt voor zware mensen?

Er zijn veel mogelijkheden voor zwaardere mensen. De Victoria, Kalkhoff en Azor fietsen in bovenstaand lijstje kunnen een uitkomst bieden.

Heb ik een speciaal frame nodig?

De meeste frames zijn stevig genoeg. Het gaat meestal meer om de wielen en banden van een fiets.

Welke e-bike motor is geschikt voor zware mensen?

Het is verstandig om te kiezen voor een zwaardere middenmotor. Er zijn verschillende middenmotoren met 80Nm koppel welke ook iemand van 150 kilo met gemakt de berg op helpen. Een voorwiel motor is af te raden omdat deze nog wel eens slijtage kan vertonen.

Is een e-bike voor zware mensen duurder?

Ja. In de meeste gevallen is een stevige e-bike wat duurder. Ook is een fiets met een sterkere middenmotor vaak wat hoger geprijsd.

Opmerkingen of vragen over dit artikel? Laat het dan gerust even weten in de reacties!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *