problemen elektrische fiets

Veel voorkomende problemen elektrische fiets

Veel voorkomende problemen elektrische fiets

Problemen met je elektrische fiets? In dit artikel gaan we veel voorkomende problemen met elektrische fietsen behandelen en bekijken hoe we dit op kunnen lossen.

Staat jouw probleem er niet tussen? Reageer dan even onder dit artikel zodat iemand anders je vraag wellicht kan beantwoorden.

Doet je probleem zich voor binnen 2 of 3 jaar? Ga dan altijd direct terug naar de dealer. Vaak kan deze de problemen oplossen. Als het onder de fabrieksgarantie valt helemaal gratis en als dat niet zo is vaak tegen een redelijk tarief.

Veel voorkomende problemen elektrische fiets

Onderstaande problemen elektrische fiets gaan we behandelen in dit artikel.

 • Voorwiel motor ratelt
 • Ondersteuning valt weg
 • Display hapert of valt uit
 • Vocht in het display
 • Accu rammelt
 • Fiets valt uit
 • Actieradius verminderd
 • Fiets trapt door

Voorwiel motor ratelt

In veel voorwiel motoren zitten kunststof tandwielen. Deze tandwielen willen na verloop van tijd wel eens gaan slijten of zelfs afbreken. Dit veroorzaakt een ratelend geluid in het voorwiel. Sommige motoren kunnen nog gerepareerd worden maar in de meeste gevallen zal de fietsenmaker adviseren om het voorwiel te vervangen. Een nieuw voorwiel met motor kost vaak tussen de 300 en 500 euro. Zorg dat je altijd naar de dealer toe gaat waar je je fiets gekocht hebt. Zelfs buiten de garantie kan deze vaak wel een motor leveren tegen inkoopsprijs om je uit de brand te helpen. Echter moet je nog steeds rekening houden met minimaal 300 euro.

Ondersteuning valt weg

Valt je ondersteuning af en toe weg? Of hapert de ondersteuning? Meestal is dit een sensor probleem. Fietsen met een voorwiel motor hebben vaak een rotatie sensor. Deze is te vinden in de buurt van je trapas. Zolang de crank draait ondersteunt de motor. Als deze sensor vies is of op een andere manier niet goed draait valt de ondersteuning weg. Dit kan altijd zijn maar het kan ook zijn dat hij zo nu en dan weg valt. Vaak kun je deze sensor schoonmaken en in het ergste geval vervangen.

Bij een middenmotor is dit vaak een wat groter probleem. Deze heeft een krachtsensor welke in de motor zelf zit. Die kun je dus niet zomaar even smeren of schoonmaken.

Display hapert

Display hapert of valt uit

Hapert je display? Valt hij soms uit of werkt je display helemaal niet meer? Veel displays kun je van je fiets af halen om diefstal te voorkomen. Je neemt de display dan mee naar binnen als je fiets buiten staat. Het idee is goed alleen in de praktijk word dit een zwak punt van je elektrische fiets. Door deze display vaak er op en er af te klikken slijt de houder of het display waardoor de contacten op termijn minder goed gaan werken. Bij dit type display zie je vaak aan de achterkant koperkleurige puntjes zitten. Zorg dat deze puntjes goed schoon zijn. Als je al een beetje corrosie ziet kun je de contactpuntjes schoonmaken met een stukje staalwol of schuurpapier. Doe dit wel voorzichtig want je wil de rest van het display niet beschadigen.

Zit er ruimte op het display waardoor hij niet goed contact maakt? Om dit weer perfect op te lossen zul je de display en bevestiging op het stuur moeten vervangen. Dit is vaak erg prijzig. Bij een oude fiets kun je zit vaak oplossen met wat stukjes tape. Is de slede waar de display in komt een beetje versleten? Plak dan een stukje tape aan de bovenkant van de slede zodat het display goed strak naar beneden gedrukt word. Vaak is het dan wel weer even opgelost. Probeer vanaf dat moment het display wel altijd te laten zitten.

Ook kun je het display vast lijmen. Dit is niet de beste optie maar als hij nu al helemaal niet meer werkt heb je weinig te verliezen.

Vocht in het display

Ook vocht in het display is een veel voorkomend probleem. Vaak is dit niet zo’n probleem. Bij plotselinge temperatuur wisselingen zie je wel eens een soort waas over je scherm. Als je je fiets even binnen zet in het hok is dit vaak zo weer weg. Blijft je display slecht leesbaar? Dan zul je deze toch moeten vervangen.

Accu rammelt

Accu rammelt

Heb je een accu onder de bagagedrager en rammelt deze tijdens het fietsen? Ook dit is een veel voorkomend probleem. Vaak komt dit omdat de accu slede niet helemaal goed gemonteerd is. Je kunt dit verhelpen door 1 van de bevestingspunten te verhogen.

 1. Trek de accu uit de accu slede
 2. Draai 1 van de bevestiging boutjes los (dit zijn er vaak 4)
 3. Plaats onder de accu slede tussen de slede en het frame een ringetje
 4. Monteer de bevestingsbout weer

Op deze manier zorg je ervoor dat de accu weer strak in de slede komt te zitten. Soms is 1 ringetje genoeg, soms heb je meerdere ringetjes nodig om het op te lossen.

Fiets valt uit bij hoge ondersteuning

Valt je fiets uit tijdens het fietsen? Als een accu op termijn minder word kan deze soms niet meer de optimale capaciteit leveren. Als je je fiets dan in de hoogste ondersteuningsstand zet valt deze uit omdat hij het simpelweg niet meer trekt. Vaak werkt je accu dan nog wel in de lagere standen maar valt hij uit bij hoge belasting.

De enige oplossing hiervoor is de accu laten reviseren of om de accu helemaal te vervangen.

Actieradius verminderd

Dit is niet eens een veel voorkomend probleem maar zelfs een onvermijdelijk probleem. De accu van je elektrische fiets word op termijn minder. Net zoals de accu van bijvoorbeeld je telefoon. In eerste instantie doe je een paar dagen met een accu lading en dat word steeds iets minder. Dit is ook zo met de accu van je elektrische fiets. Je kunt de accu vervangen of laten reviseren. Ook kun je deze tips toepassen om je actieradius te vergroten.

Fiets trapt door

Dit probleem komt niet alleen voor bij elektrische fietsen maar ook bij normale fietsen. In 9 van de 10 gevallen heeft dit te maken met de afstelling van je versnellingen. Als de afstelling niet goed is trapt je fiets door. Hoe je dit op kunt lossen lees je hier: E-Bike versnelling afstellen

Denk je dat het ergens anders aan ligt? Hier is een uitgebreid artikel over doortrappen: Waarom trapt mijn fiets door?

Staan jouw elektrische fiets problemen er nog niet tussen? Reageer dan even onder dit artikel en we zullen onze uiterste best doen je vraag te beantwoorden.

7 reacties op “Veel voorkomende problemen elektrische fiets”

 1. H van der Heide

  Onze fietsen worden tussen tijds begrensd. Is dat normaal? Bijvoorbeeld in stand valt ondersteuning weg vanaf 16km en moet je naar 3 als je harder wil met ondersteuning. Vanaf 20 km valt ondersteuning weg in stand 3 en moet je naar 4. Klopt dat wel?

  1. Ik heb een vraag over E-drive regelaar 36v 12A. Regelmatig uitvallen motor na ca. 20km fietsen. Accu is 100% goed.
   Kan het een storing zijn in de controller b.v. warmte ontwikkeling ? Wat is daar dan aan te doen ? Bij voorbaat dank.
   Met vriendelijke groet,

 2. Mijn trappers blokkeren.
  Ik kan dan nog wel terug trappen maar vooruit maar zodra ik vooruit wil trappen slaat de boel gelijk weer vast.
  Tijdens het trappen voel ik dat het gaat gebeuren. Het trappen wordt zwaarder en slaat vast. Dit gebeurd binnen een paar seconden.
  Ik heb de fietsenmaker er al eens naar laten kijken maar die kan het vastlopen niet reproduceren en weet het daarom niet.
  Hopelijk weet iemand hier wat het probleem is.

 3. Twist elegance, display toont onderin, uitschakelen.
  Accu is vol, verder reageert hij nergens op.
  Dus niet uit of aan te zetten en ondersteuning werkt dus niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *